Portfolio Categories illustratie
-1
archive,tax-portfolio_category,term-01-illustratie,term-29,stockholm-core-2.4.4,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-9.11,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_center,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

kookboek voor taal ‘The Wordbook’

In het voorjaar van 2017 werd ik benaderd door twee docenten Engels, Martha en Susan, uit de Verenigde Staten. Of ik met hen mee zou kunnen denken over een kookboek voor taal, ‘The Wordbook’. Het zou een boek moeten zijn voor kinderen van 12 tot 14 jaar dat hen mee zou nemen in het spelenderwijs leren van de Engelse grammatica. De metafoor was het kookboek, want, zoals je een heerlijke maaltijd kunt bereiden met de juiste ingrediënten, zo kun je een mooie zin creëren met de juiste woorden en grammaticale tijden.

 

Martha en Susan hadden al een heel concept uitgedacht van deze interactieve leermethode en met mijn illustraties en grafisch ontwerp kwam het tot een prototype van het boek. Dit prototype werd enthousiast ontvangen door diverse mensen uit het vakgebied.

 

De pagina’s nodigen, door de illustraties in inkt en aquarel en toevoegingen van (mijn) handschrift, uit tot invullen, noteren en tekenen. Een van de wensen van de Amerikaanse docenten was dat leerlingen het boek zouden gaan beschouwen als een soort van journal, waarin ze hun mooiste zinnen zouden bewaren. Zoals je je lekkerste ingrediënten en delicatessen bewaard in een voorraadkast.

 

• • • •

‘It’s always energizing and evocative of our wonderful days working with you when we flip through the prototype and revisit your illustrations.’ Martha Sutro

• • • •

kinderboek en poster ‘Kleine Wolk’

‘Wie ben ik,’ vraagt Kleine Wolk, ‘een druppeltje water, een sneeuwvlok of een wolkje?’ ‘Misschien wel alles,’ fluistert de wind, die zacht blaast en Kleine Wolk meevoert over zeeën, landen en rivieren.

 

Bard Bothe schreef het innemende verhaal over Kleine Wolk en vroeg mij de illustraties van zijn kinderboek te verzorgen. Het boek met de avonturen van Kleine Wolk geeft kleine kinderen een begrijpelijk beeld van de waterkringloop. Uitgeverij en, in 2014 nog drukkerij, Lecturis bracht het uit in een gebonden en hardcover uitvoering.

Het boek bestaat uit 12 grote illustraties van ieder twee pagina’s. De afbeeldingen tekende en schilderde ik op papier om ze daarna te scannen en te verfijnen in Photoshop. De teksten schreef ik met de hand. Klassiek, met kroontjespen en Oost-Indische inkt.

 

• • • •

‘Leonie heeft met Kleine Wolk bewezen dat ze een ras illustratrice is. Ze illustreert met warmte en passie, heeft oog voor het totaal en vergeet de nuances niet. Zo heeft ze elke letter van het prentenboek met de pen getekend, waardoor het boek aan authenticiteit en kracht sterk heeft gewonnen. Ze neemt je mee in het verhaal. Haar beeldtaal is creatief en overtuigend. Het was heel constructief om met haar te werken.’ Bard Bothe • auteur van Kleine Wolk

• • • •

 

illustratie ‘De kinderen van Bolderburen’

Deze tekening ‘De watergeest’ is geïnspireerd op het boek ‘De kinderen van Bolderburen’ van Astrid Lindgren. Ik maakte de tekening voor een expositie die in september 2018 werd gehouden in het Astrid Lindgren museum in Vimmerby, Zweden. De tentoonstelling was onderdeel van het kinderboekenfestival SmåBUS.

 

Het verhaal over de watergeest sprak me meteen aan. Het is een beetje mysterieus en spannend, maar ook grappig wanneer de oudste jongen van het groepje kinderen zich voordoet als de watergeest. Alle kinderen zijn gefascineerd door het idee van een watergeest. Ik kan me indenken dat ik makkelijk zo’n spannend verhaal zou geloven als kind.

Toen ik het verhaal las, kwam er een magisch beeld in me op en ik wist dat ik deze tekening wilde maken.

 

De tekening is uitgevoerd in gouache, vetkrijt en (kleur)potlood op papier, ingescand en vervolgens digitaal bewerkt.

illustratieserie ‘Family life’

Deze serie illustraties vertelt mijn verhaal. De titel ‘Family life’ duidt niet op het gezellige familieleven, maar juist op de onderliggende sentimenten en relaties. Wat gebeurt er in een familie? Hoe gaan we met elkaar om? Wat vertellen we elkaar en, belangrijker nog, wat niet? Dat zijn vragen die me bezighouden wanneer ik naar mijn eigen familie kijk, maar ook naar die van anderen.

 

Geïnspireerd door foto’s uit mijn familiealbum maakte ik deze illustraties. Het hert, het aapje en de maskers, ze roepen vragen op en laten zien dat niet alles is wat het lijkt. Wat het dan wel is? Dat mag je zelf bepalen.

 

kinderboek ‘Een beetje groen’

Uitgeverij De Banier vroeg mij in 2019 of ik het verhaal ‘Een beetje groen’, geschreven door Rachel Eisen-Goudkuil, wilde illustreren. Het verhaal, voor kinderen van 9 t/m 12 jaar, gaat over Sophie die net is verhuisd en haar vriendinnen vreselijk mist. Gelukkig leert ze haar buurvrouw kennen die groene vingers heeft en Sophie van alles verteld over plantjes en haar moestuin.

 

Een aansprekend verhaal waarmee ik graag aan de slag ging. Al schetsend vond ik de karakters van Sophie en de buurvrouw. Voor sommige planten had ik wel wat referentiemateriaal van internet nodig. Ons huis is groen en de tuin ook, maar lang niet alle planten die in het boekje voorkomen heb ik in m’n interieur.

 

Uiteindelijk nam ik ook het ontwerp van het boekje voor mijn rekening en koos ik ervoor om de hoofdstuktitels en de Latijnse plantnamen met de hand te schrijven. De illustraties zijn opgezet in gouache, kleurpotlood en acrylinkt. En de plantnamen heb ik met een kroontjespen en Oost-Indische inkt geschreven.

 

• • • •

‘Als je een boek schrijft, heb je een bepaald beeld in je hoofd van de personen waarover je schrijft. Leonie wist mijn gedachten en ideeën om te zetten in prachtige illustraties die de juiste sfeer en kleur kregen. Ze denkt mee in het creatieve proces en door haar open persoonlijkheid en ervaring is het fijn om met haar te overleggen.’ Rachel Eisen – Goudkuil • Auteur ‘Een beetje groen’

• • • •

‘Met een goed gevoel kijk ik terug op de samenwerking met Leonie bij de uitgave van “Een beetje groen”, een boek voor jonge meiden. Het persoonlijke contact tijdens het proces was prettig. Belangrijker nog: dankzij de met zorg gemaakte illustraties én opmaak van Leonie is het een verrassend hip en origineel boek geworden!’ Froukje Hulsman – ten Hove • Editor for De Banier – Erdee Media Groep

• • • •

illustraties en boekidee ‘Artist-in-residence’

In 2019 verbleef ik twee weken in het plaatsje Björköby in Zweden, dit op uitnodiging van de organisatie SmåBUS. Deze organisatie zet zich in voor schrijvers en illustratoren van kinderboeken. Door het organiseren van festivals en artist-in-residence verblijven probeert zij schrijvers en illustratoren aan elkaar te koppelen. Mijn creatieve verblijf in Zweden bracht door ik met de Zweedse schrijfster Sarah Vegna.

 

Tijdens deze twee weken hebben we elkaar leren kennen en gebrainstormd, geschetst en geschreven over een idee voor een kinderboek. In deze blog (in het engels) lees je meer over mijn verblijf en het kinderboekidee. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit verhaal nog op de plank ligt, maar een drietal verhalen over Yun en haar vader (geschreven door Sarah) kregen inmiddels vorm en zoeken hun weg naar een uitgever (dus mocht je uitgever en geïnteresseerd zijn, laat het me weten!).

 

Yun is een eigenwijs meisje dat haar vader soms helemaal tot waanzin brengt, haar standaard antwoord is dan ook: ‘Nee!’ Ze wordt vergezeld door haar hondje en probeert vaak koppig haar zin door te drijven. Toch kan ze zich uiteindelijk vinden in wat haar vader haar voorstelt; zoals naar de kapper gaan of picknicken in het park.

 

De illustraties zijn opgezet in gouache, kleurpotlood en digitaal nabewerkt.

kinderboek ‘Raar haar’

Het kinderboek ‘Raar haar’ is speciaal bedoelt voor kinderen uit groep 3 die net leren lezen. Weinig woorden, korte zinnen en aansprekende illustraties. Het verhaal gaat over een meisje met onbedwingbaar haar dat met haar moeder naar de kapper gaat. Ik zag een grappig karaktertje voor me van een meisje met veel haar dat alle kanten op stond, Sas. Bij de kapper ontmoet ze Bas, hij heeft hetzelfde haarprobleem.

De illustraties zijn uitgevoerd in gouache en kleurpotlood en vervolgens digitaal bewerkt.

 

Het tekeningen voor dit boekje maakte ik in opdracht van uitgeverij www.kluitman.nl.

boek ‘Zoenen moet je leren’

Dit boekje ‘Zoenen moet je leren’ is een bundeling van 15 blogs die Corine Wielenga over de jaren heen heeft geschreven en gepubliceerd op haar website. Zij is coach en heeft een eigen praktijk die in 2019, 15 jaar bestond. Ter ere van dit jubileum wilde ze graag een boek uitbrengen met haar 15 favoriete verhalen en vroeg mij dit vorm te geven en tevens de illustraties te maken. Ieder kort verhaal is een beeld op zich en dat heb ik zo goed mogelijk proberen weer te geven in kleine zwart-wit illustraties waarmee ieder hoofdstukje begint. Ik wilde er een sympathiek boekje van maken, uitnodigend voor de lezer. Het papier is dan ook ongestreken, wat een fijne tactiliteit geeft. De gebruikte letter, de Miller, is mooi open en rond.

De hoofdstuktitels zijn onderstreept met een handgetekende en ietwat wiebelige inktlijn en iedere tekst eindigt met een spontane inktvlek. Alsof de schrijfster er nog net de laatste hand aan heeft gelegd.

 

• • • •

‘In de zomer van 2019 heb ik Leonie gevraagd of zij de vormgeving voor mijn boekje ‘Zoenen moet je leren’ voor haar rekening wilde nemen. Heel spannend, want ik had nog nooit eerder een boek uitgebracht. Zij is hier heel zorgvuldig mee omgesprongen en heeft met haar illustraties en omslag echt meerwaarde toegevoegd aan het boek. We kenden elkaar daarvoor niet, maar zij kon zich uitstekend inleven in wat ik vroeg. De planning verliep voorspoedig en ook in de begeleiding naar de drukker heeft zij een goede rol gespeeld. Bijna jammer dat ik niet ieder jaar een boek uitbreng…’ Corine Wielenga • Zelfstandig coach Invorm en schrijver

• • • •

illustratie ‘Winter Wonderland’

Wanneer je aan een ‘Winter Wonderland’ denkt, dan verschijnen er waarschijnlijk beelden van sneeuw, kerstbomen, rendieren en sterretjes voor je geestesoog. Bij deze winterse tekening wilde ik het anders insteken. Mijn zusje had gevraagd of ik een illustratie voor haar wilde maken. Ze heet Birgitte, maar binnen de familie- en vriendenkring noemt iedereen haar Big en daar is zij helemaal oké mee. Zo krijgt ze dan ook regelmatig ‘biggen’ kado; in de vorm van een knuffel of een koelkastmagneet.

 

Dit inspireerde me om in deze tekening de big in de hoofdrol te plaatsen en mijn zusje ernaast. Alsof ze twee verwante zielen zijn, verdwaald in een winters bos. Ik wilde een ietwat mystieke sfeer creëren en tegelijkertijd een gevoel van warmte en vriendschap oproepen. Zo kwam deze tekening tot stand.

De illustratie is uitgevoerd in gouache, kleurpotlood en acrylverf en later digitaal bewerkt.